TASUTA TARNE ALATES 30€ TASUTA TARNE ALATES 30€
DISKREETNE PAKEND DISKREETNE PAKEND
TASUTA TARNE ALATES 30€
100 PÄEVA TAGASTUS
NutNut.ee – Tule siis, kui ise tahad
Ostukorv

€0

NutNut
Minu konto Menu

Ostukorv on tühi

Avaleht Blogi Mida peab teadma naise orgasmist?

Mida peab teadma naise orgasmist?

Mida peab teadma naise orgasmist?

Mida peab teadma naise orgasmist?
Statistika näitab, et vaid 30% naistest tunneb iga kord seksides orgasmi, teised aga jõuavad selleni vaid mõnikord. 70% naistest ei saa orgasmi penetratsioonist ning vajavad kliitori välist stimuleerimist. Kui ühed unistavad „kaugest ja saavutamatust“ vaginaalsest orgasmist, rahulduvad teised vaid masturbeerimisega.
Hiljuti tõestati, et füsioloogiliselt ei ole võimalised orgasmi saama vaid need naised, kellel esineb häireid närvisüsteemi töös: kas kaasasündinud või trauma tagajärjel. Neid on aga üksikuid.
Esineb anorgasmiat, mis võib olla põhjustatud psühholoogilistest traumadest, stressist või hormoonsüsteemi häiretest.
Enamikul juhtudest takistavad orgasmi saamist aga kompleksid. Samuti võivad olulisteks teguriteks olla häbelikkus ja oma keha mittetundmine.

Mis on orgasm?
Füsioloogiliselt on orgasm iseeneslike meeldivate lihaskokkutõmmete seeria. Kokku tõmbuvad tupe lihased, emakakael ja -keha, pärak ja kusiti. Kokkutõmmete hulk verieerub kolmest viietestkümneni ligikaudu 0,8-sekundiliste intervallidega. Stimuleeritavast piirkonnast jõuab signaal ajju, mis vastab omakorda meeldivate tunnetega üle kogu keha. Teadlased, kes on jälginud aju reaktsiooni orgasmi ajal, on täheldanud, et sel hetkel aktiveeruvad korraga kõik aju osad – aju justkui lülitub sisse.
Psühholoogia seisukohast on orgasm stressi ja emotsioonide vabastamise viis. Orgasmijärgne reaktsioon on iga naise puhul individuaalne. Üks hakkab iseeneslikult nutma, teine tahab kohe magama jääda. Üldiselt mõjutab orgasm inimese psühholoogiliset seisundit positiivselt: stressitase langeb, enesetunne paraneb, immuunsüsteemi töö aktiveerub.

Orgasmi tüübid
Teame juba, et orgasm on erinevate lihaste kokkutõmbumine ja aju reaktsioon. Seetõttu ei ole päris korrektne jaotada orgasme erinevateks tüüpideks. Kaasaegne seksuoloogia on seisukohal, et väline (kliitor) ja sisemine (tupp, pärak) stimulatsioon avaldavad mõju kliitorile, mis saadab signaali orgasmi kohta ajju.
Muide, kliitor ei ole lihtsalt väike väline kühm tupeavast ülevalpool. See on pigem sisemine kui väline organ ning selle nähtavad osad on ainult kõdistilukk ja -eesnahk. Kõik muu peitub vaagna sees ning paikneb häbemest mõlemal pool. Siit ka hüpotees, et kliitor on ainus organ, mis vastutab naise orgasmi eest.
Erinevate piirkondade stimuleerimisel tekkivad tunded sõltuvad iga naise individuaalsest tundlikkusest. Seetõttu on raske täpselt defineerida „normaalset“ orgasmi ning veelgi keerulisem on mõista, kust algab normist kõrvalekaldumine.

Kliitori väline stimulatsioon
Kliitori välisel stimuleerimisel tekkiv orgasm on kättesaadav enamikule naistele, sest kliitori välimine osa sisaldab suurt hulka närvilõpmeid ning on seetõttu väga tundlik. Kliitori stimulatsioon kutsub esile reaktsiooni, mis edastatakse ajju. Enamiku jaoks on see kõige kergemini saavutatav ja lühikest aega kestev orgasmi tüüp ning mõned naised kogevad taolise stimuleerimise tulemusel ka mitmekordset orgasmi.
Uuringud näitavad, et mitmekordne orgasm on võimalik vaid naistel. Põhjus on selles, et mehe aju teatud osad kaotavad pärast orgasmi sideme suguorganitega, naisel aga jäävad need osad „sisselülitatuks“.

Kliitori sisemine stimulatsioon
Tekib kliitori sisemise osa stimuleerimisel läbi tupe eesseina. Just selles piirkonnas, ligikaudu 3–4 cm kaugusel tupeavast, võib ära tunda kergelt paksemat kohta tupe eesseinas – see ongi kuulus G-punkt. See piirkond on suure hulga närvilõpmete sõlmpunkt. Nende stimuleerimine koos kliitori sisemise stimulatsiooniga toob sageli kaasa kauem kestva ja intensiivsema orgasmi, millega kaasnevad emotsionaalsed pursked.
On olemas teooria, mille kohaselt sisemisest ja välisest stimulatsioonist tingitud orgasm saadetakse läbi erinevate närvikanalite ning just selles võib olla põhjus, miks mõnede naiste jaoks on sisemisest stimulatsioonist tingitud orgasm palju värvikam. Teooria põhineb uuringutel, mis tehti mitmel seljaaju kahjustustega naisel. Hoolimata sellest, et kliitorit ja peaaju ühendav närv oli katkenud, tundsid need naised tupe ja emakakaela puudutusi, mõned neist tundsid ka orgasmi.
Emakakael on väike kanal, mis asub tupe ülemises osas. Erutuse ajal see pikeneb ning liigub ülespoole ja kõrvale, mistõttu on selle piirkonna stimulatsioon võimalik vaid peenise või dildo abil – sõrmed sinna ei ulatu.
Mõned naised ei pruugi esimesel korral värvikaid emotsioone tunda ning sel juhul võib G-punkti ja tupe siseseina tundlikkust arendada sõrmede või spetsiaalse kõvera otsaga vibraatori abil.
Arvatakse, et G-punkti stimulatsioon võib esile kutsuda niinimetatud naiste ejakulatsiooni (squirting), kui eritub väike kogus läbipaistvat vedelikku. Selle koostises on kusi ja mõned mehe organismile omased bioloogiliselt aktiivsed ained. Naise kehas erituvad need rasvarakkudena. Näiteks on üheks selliseks prostataspetsiifiline antigeen (PSA). Naiste ejakulatsioon ei teki kaugeltki mitte igaühel ning mitte iga vahekorra ajal.

Sarnaselt toimub anaalse stimulatsiooni teel saavutatud orgasm. See on rohkem omane meestele, sest läbi pärasoole stimuleeritakse eesnääret. Mõnikord aga jõuavad anaalse orgasmini ka naised. Selles piirkonnas on veel rohkem närvilõpmeid kui G-punktis.
Enamikule naistele valmistab pärakulihaste lõdvestamine raskusi, sest need tõmbuvad iseeneslikult kokku mistahes kontakti ajal. See võib võtta omajagu aega: kõigepealt tuleb õppida naudingut tundma anaalsetest hellitustest sõrmede ja leludega ning alles pärast seda võib minna anaalseksi juurde ning hakata erogeenseid piirkondi avastama.

Müotooniline orgasm
See on rahuldus, mida võib saada, tõmmates pingule reielihaseid ja kõhulihaste alusmist osa ilma suguelundeid stimuleerimata. Mõnikord võib selliseid tundeid kogeda ka sporti või joogat harrastades, sest teatud harjutuste mõjul tugevneb verevool suguelunditesse ning kaasatakse vastavad lihased.
Miks mõned naised ei koge orgasmi?
Orgasm tekib perifeerse ja kesknärvispsteemi koosmõjul (PNS ja KNS). Kõik algab seksuaalsest erutusest, mis tekib kesknärvisüsteemis. Seejärel tugevneb erutus perifeerses närvisüsteemis asuvate erogeensete piirkondade stimuleerimisega. Signaalid erutuse kohta edastatakse kesknärvisüsteemi, need tugevnevad mitmekordselt ning väljenduvad erutuse ja orgasmi näol.
Psühholoogia seisukohast võib öelda, et kompleksid, ebakindlus, samuti ettekujutlus, et seks on midagi räpast ja häbiväärset, tekitavad häireid KNS-PNS või PNS-KNS ahelas.
Mis takistab täisväärtusliku suguakti toimumist, naudingu saamist protsessist ja sellest tulenevalt orgasmini jõudmist?
Füsioloogilisest vaatepunktist on mõnedel naistel palju kergem orgasmini jõuda kui teistel. Näiteks, mida lähemal on kliitor tupeavale, seda suurem on klitoraalse orgasmi saamise tõenäosus penetratiivsest seksist, kuna peenis stimuleerib tuppe sisenemisel ka kliitorit.
Omaenda keha ja erogeensete piirkondade mittetundmine ning häbelikkus, mis takistab iseenda tundmaõppimist ja oma eelistuste kommunikeerimist partnerile – need on sagedased seksist ja orgasmist naudingu puudumise põhjused.

Mida teha?
Füsioloogilisi eripärasid on lihtne korrigeerida. Näiteks, kui kliitor ei asu tupeavale piisavalt lähedal, võib seda stimuleerida käe või leluga. Kui soovid kogeda sügavamat penetratsiooni või on tarvis partneri peenist suunata teatud piirkonda, siis kõige paremini sobib nn kauboitüdruku poos vms.
Psühholoogilised hoiakud tuleb läbi töötada iseseisvalt, koos partneri või psühholoogiga. Proovi jälgida, millised mõtted segavad sind sageli seksi või masturbeerimise ajal, millistest ideedest võtab aju kinni, kas sul on kompleksid (kas teadvustatud või varjatud), mis ei lase teatud asendit proovida, väljendada oma eelistust partnerile või lihtsalt lõdvestuda masturbeerimise ajal. Alusta nende mõtete läbitöötamisest.
Kõigil on erinev tundlikkus. Siiski kasvab see enamikul koos kogemusega. Tundlikkust saab suurendada kas koos partneriga või iseseisvalt. Kui teed seda partneriga, on väga oluline ennast avada ja teda usaldada. Nii on võimalik mistahes erogeenseid piirkondi tuvastada ning viia orgasm täiuslikkuseni. Et lahti saada tavapärase seksi rutiinist, tasub praktikaid mitmekesistada.
Masturbeerimine aitab treenida lihaseid ja parandada naudingute eest vastutavate närvilõpmete ühendust ajuga. Hakka oma keha avastama ning talleta oma alateadvusse need meeldivad emotsioonid.
Naise orgasm erineb mehe omast. See oleneb palju suuremal määral emotsionaalsest seisundist ja õigete erogeensete piirkondade valikust. Kuigi statistika järgi kogeb suguvahekorra ajal orgasmi vaid neljandik naistest, võib hea ettevalmistuse korral selleni jõuda praktiliselt igaüks.

Sulle võib huvi pakkuda